YÜKSEKOKULUMUZDA UMKE EĞİTİMİ

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından 25 Aralık 2015 Cuma günü Yüksekokulumuz İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerine yönelik UMKE konusunda eğitim verildi. Yüksekokulumuz konferans salonunda  gerçekleştirilen uyum eğitimine, eğitimci olarak Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri İl Birim Sorumlusu Dr.Alp ARSLAN ve UMKE personellerinden Paramedik Oğuzhan BOZOĞLU, Hemşire Ayla AYDOĞAN ve Acil Tıp Teknisyeni Işıl KAYA katılırken, öğrencilerimize UMKE ve UMKE Ekiplerinin kuruluş amacı ve çalışma esasları hakkında bilgiler verildi.

UMKE’nin Sağlık Bakanlığı tarafından 1999 depremi ve sonrasındaki afetlerde gözlenen kurtarma eksiklikleri, müdahalede gecikme gibi nedenlere bağlı oluşan Crush Sendromu komplikasyonlarını en aza indirgeme arayışları ardından 2004 yılında kurulduğunu belirten Dr.Alp ARSLAN, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)’nin afet bölgesinde görev yapabilecek özellikte, yeterli tıbbi donanıma ve müdahale becerisine sahip sağlık personelinden oluştuğunu vurguladı. Kastamonu’da da 7/24 göreve hazır 35 UMKE gönüllüsü personelinin bulunduğunu söyleyen Dr.Alp ARSLAN, Kastamonu UMKE’nin kuruluşundan bugüne gerçekleştirmiş olduğu yurt içi ve yurt dışı görevler ve çalışmaları hakkında da bilgi vererek bu personelin kış ve yaz yapılan tatbikat ve kamplarla kendilerini sürekli yenilediklerini belirtti. Eğitime katılan öğrencilere daha sonra İl Afet Birim Deposu, UMKE’de kullanılan tıbbi ve medikal malzemeler ile birlikte, arama ve kurtarma vakalarında kullanılan teknik malzemeler, sırt çantaları ve 4x4 UMKE araçlarının tanıtımı yapıldı.